Udbuddet af boliger til salg fortsætter med at stige

Boliger ovenfra

Boligsiden har netop offentliggjort deres boligudbudsstatistik for april 2024, og tendensen er tydelig. Udbuddet af både huse, ejerlejligheder og sommerhuse til salg er fortsat stigende, fortæller Nykredits boligøkonom Mira Lie Nielsen.

Ultimo april var der samlet set 48.674 huse, ejerlejligheder og sommerhuse til salg. Det er normalt at se udbuddet af boliger til salg stige hen over foråret, men også efter korrektion for normale sæsonmønstre steg udbuddet i april. De sæsonkorrigerede tal viser, at udbuddet af huse steg med 1,2%, ejerlejligheder med 2,2% og sommerhuse med 4,3% fra marts til april.

Langsom start på boligmarkedet i 2024

Boligmarkedet har fået en lidt træg start på 2024, og det kan tydeligt ses i udbuddet af boliger til salg, som er steget ret markant igennem et stykke tid.

”Særligt udbuddet af huse og ejerlejligheder er kommet op på niveauer, vi skal et stykke tilbage i tiden for at genfinde. Den noget svage start på 2024 var helt ventet for ejerlejlighederne, da de nye og højere boligskatter på den boligtype har gjort det dyrere at købe og bo i ejerlejligheder, hvilket køberne ikke er glade for. Handlerne er faldet, udbuddet er steget, og for ejerlejligheder er udbuddet kommet op på et niveau, som presser priserne – en udvikling, som formentlig vil fortsætte i de kommende måneder,” siger Mira Lie Nielsen.

”At hussalget også er kommet haltende ind i 2024 er noget mere overraskende, da der foruden milde vinde fra den samfundsøkonomiske situation med høj beskæftigelse og lønstigninger også er landet pæne skattelettelser på langt de fleste huse i 2024. Huskøbernes tilbageholdenhed kan måske forklares med et flyttebehov, der som følge af de senere års mange bolighandler er lavere end de økonomiske faktorer peger på. Derudover er nogle eksisterende boligejere, der overvejer at købe nyt hus, måske også tilbageholdende, da det for mange af dem også vil betyde et farvel til et realkreditlån med en lav fast rente og goddag til højere renteudgifter eller måske mere renteusikkerhed. Og det til trods for at husejerne ved at indfri deres fastforrentede realkreditlån med en lav rente kan skære en pæn del af boliggælden.”

Hvordan står det til på sommerhusmarkedet?

Udbuddet af sommerhuse til salg er øget markant i april, men ligger fortsat meget lavt historisk set, modsat udbuddet af ejerlejligheder. Ikke desto mindre har udbuddet af sommerhuse til salg i april rundet 6.000 for første gang siden september 2020. Der er ikke så mange sommerhushandler for tiden, men prisniveauet på de huse, der rent faktisk sælges, er højt, og mange sælgere har gode kort på hånden. For udbuddet er jo fortsat lavt, og vil man have et sommerhus, så må man ofte betale for det.

Grafik over udbud af boliger

Billedet viser udviklingen af udbuddet for boliger siden 2010.

Vil du have endnu flere aktuelle historier om boligmarkedet? Så tilmeld dig vores nyhedsbrev Bolignyt her.

Mira Lie Nielsen, boligøkonom i Nykredit

Mira Lie Nielsen

Boligøkonom og chefanalytiker

Rådgiver og inspirerer boligejerne - om boligfinansiering, boligpriser, prognoser og rådgivningsbudskaber om husholdningernes formue- og gældsforhold.

Relaterede Artikler

Bolig | 4 min

Fem gode råd til førstegangskøbere

Det kan føles som en usikker rejse at bevæge sig ud på boligmarkedet og købe bolig for første gang. Hvor meget kan man låne? Hvad spørger banken om? Kan det overhovedet lade sig gøre? Det er bare nogle af de spørgsmål, mange stiller sig selv. Derfor har vi bedt vores boligøkonom, Mira Lie Nielsen, om at give sine fem bedste råd til, hvordan du bliver klar til dit første boligkøb.
Bolig | 3 min

Boliglån: Ny, attraktiv rente

Vi sænker renten på banklån til boligfinansiering.
Bolig | 3 min

Husejer: Sådan minimerer du risikoen for vandskader og oversvømmelser

Hvad gør du ved skybrud og regnvand i din bolig – og hvad burde du gøre? Se, hvordan du sikrer din bolig mod de stigende mængder regn, og læs, hvad du bør gøre allerede i dag for at undgå vandskader.